Referanser
Utemøbler og snekkerier
Møbler som er laget for hånd.
Har du en gammel hagebenk etter oldemor eller et sort/hvitt bilde av et gammelt møbel du kunne tenke deg? Ta kontakt, så finner vi ut om dette er noe som kan lages spesielt til deg. Håndlagde møbler får et helt annet utrykk enn maskin-produseerte. Om det er utemøbler det er snakk om kan de lages i malmfuru. Om du ikke har noe å kopiere eller vet nøyaktig hvordan ønsket ditt er enda så finner vi ut av det.
Om du har et møbel som har gått i stykker kan det også restaureres, det er ikke alltid det er så ille som det ser ut.
Ta gjerne kontakt om andre forespørsler også, for eksempel stakittgjerde, utvendige trapper, glassveranda, inngangsparti eller lekestue!
Ruiplassen
Ruiplassen i Dalen, Telemark er et godt eksempel på hvordan veldig mange hadde det som husmenn. De levde under enkle kår og med arbeidsomme dager fra morgen til kveld. Her var det ikke anledning til å gjøre seg spesielt flid med bygningen, så når taket lakk var det å lappe akkurat der det trengs. Sammen med eieren tenkte vi at dette var en så stor del av historien til bygningen at vi ble enige om å la alt det gamle ligge når taket trengte reparasjon. Vi la derfor et nytt godt undertak over alt det gamle, slik at vi kunne legge tilbake de gamle bølgeblikk-platene som hadde blitt noe lunefulle. Det var en gammel vindski igjen, og denne var hugget ned til dimensjon med øks. Den gamle vindskia var i god nok stand og ble stående. De andre nye vindskiene ble skantet til dimensjon og spikret med klippspiker, røft og grovt som bygningen ellers. Bygningen er i privat eie og prosjektet ble støttet av Kulturminnefondet, Norsk Kulturarv/Ta et tak og Fortidsminneforeningen.
Tilbakeføring av 1700talls-hus i Brevik
Bolighus i idylliske Brevik, som ble tilbakeført til antatt utseende. Her var det viktig å forske seg tilbake i det bygningshistoriske grunnlaget som var igjen, for huset var kraftig modernisert i 1980-åra. Tømmermanns-kledning, husmorvinduer, betong-takstein og gesimser kledd med spaltekledning gjemte alle spor av et gammelt hus. Når rivingen startet dukket det opp spor av profilerte listverk, vindusåpninger, kledning, avkappede åser som tidligere hadde vært synlig og mye annet snacks. Noen studieturer rundt i nærområdet og på museum ga også et innblikk av hvordan byggeskikken hadde vært akkurat i Brevik. Sammen med eierene dannet vi oss et bilde av hvordan det hadde sett ut og kunne sette igang med å gjenskape 1700-tallet. Her ble det brukt lin-isolasjon, kvalitetsfuru, smidd spiker, blikkenslagerarbeid i sink, gammel teglstein, linoljemaling og håndhøvlede listverk og detaljer. Eieren driver bygningsvernbutikken fru Blaa i Brevik.
Uthus i Portør
Dette lille uthuset fra 1890 hadde taklekkasjer og konstruksjonen var godt på vei til å sige fra hverandre. Hele denne siden av taket ble skiftet ut, den andre siden kunne vi spare mer originalmateriale. Det som ble utskiftet ble erstattet med tilsvarende materialer og verktøyspor som de gamle. Toppsvillene av furu ble skantet til dimensjon, åsene og taktroa av tettvokst gran ble sirkelsaget, vindskiene høvlet grovt for hånd, og opplettet kledd med ru gammel furu. Opplettet fikk sveiset belegg og synlig skiferspiker langs kantene, slik det så ut den gangen det var tjærepapp. Mønet fikk denne litt sære varianten -malmfuru bord, slik det har vært helt siden de første sort/hvitt bildene eieren kunne finne. Vindskiene er malt med linoljemaling og kledningen med komposisjonsmaling, laget på stedet. Bygningen ble jekket opp og rettet opp så mye det var nødvendig for å få et stramt utrykk igjen, og står nå solid inn i fremtiden. Prosjektet ble støttet av Kulturminnefondet og Norsk Kulturarv/Ta ett tak.
Piper og murerarbeid
Svak for piper.
En pipe er ikke bare en pipe. Den står og ruver som høyeste punkt på huset og er i mange tilfeller prikken over ién. De kan ha forskjellige former etter hvor man befinner seg og hvilke stilepoke huset hører til. De kan være kalket, pusset eller upusset, gjerne med pølsefuger. Har huset en teglsteinspipe som har fått pålegg om reperasjon kan den også restaureres.
Natursteinstrapper eller andre mindre murerarbeid i sammenheng med istandsetting av gamle hus kan også utføres.